Haber

Milliyet Gazetesi 23 Eylül 2018

Kadın ustalar geliyor

İzmir’de Seyhun Ayhan ve Sibel Ayhan çiftinin sosyal medyada bebeğini evlatlık vermek istediğini belirten bir ilanı görmesiyle başlayan Türkiye’nin Kadın Ustaları Projesi, binlece kadına umut oldu.+

Çiftin, bin kadının hayatına dokunma hedefiyle başlattığı projeye Türkiye’nin faklı şehirlerinde yaşayan kadınlardan çok fazla talep gelirken bir çok firma da projeye destek verdi. 7 bin kadın eğitim için projeye başvurdu. Eğitimlerde kadınlara günlük 130 TL günlük harcırah verilirken, çocukları olan annelerin de ücretsiz kreş imkanından yararlanması sağlandı. Proje kapsamında 10 bin kadına  marangozluktan, sıhhi tesisata, çatı ustalığından, oto tamircisine kadar bir çok alanda eğitim verilerek istihdamının sağlanması hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında bakanlığın daha önce şehit ve gazi yakınlarının çocuklarına sağladığı ücretsiz kreş desteği dar gelirli annelere de verildi. Eğitime gelmek isteyen kadınların bulundukları ilerden özel araçlarla alındıklarını belirten Türkiye’nin Kadın Ustaları Projesi Genel Müdürü Seyhun Ayhan, projeyi Milliyet’e anlattı.

‘Bizi çok etkiledi’

Ayhan şunları söyledi: “Bir annenin evladından vazgeçmesi ne demek? Bu bizi çok etkiledi. Kadınları eğitip istihdam edemez miyiz diye düşündük ve internete ilan verdik. İlana Türkiye’nin her köşesinden alakasız şekilde, alakasız meslekleri bildiğini iddia eden, ‘Ben sıhhi tesisattan çok iyi anlarım, oto lastikte  tecrübeliyim’ diyen mesajlar aldık. Bunu bir projeye çevirebilir miyiz dedik. Projeyi böyle hazırladık. İlk olarak da o ilanı veren anneye ulaştık. Şu anda bizim çağrı merkezimizde çalışıyor. Çocuğuyla birlikte hizmet veriyor. Bulundukları evde bu hizmeti vermeleri için alt yapıyı hazırladık. Evinde çocuğuyla birlikte sabah 8 akşam 6 arasında hizmet veriyor.”

Eğitimler ekimde 

İlk başta eşiyle bin kadının hayatına dokunmayı hedefiyle yola çıktıklarını belirten Ayhan, kadınlardan gelen talep üzerine sayının 7 bine yükseldiğini kaydetti. 8 Mart 2019’a kadar 10 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini açıklayan Ayhan, lokal olarak İzmir’de 24 kadına eğitim verildiğini ve bu kadınların eğitimlerden sonra istihdam edildiğini söyledi. Ayhan, 7 bin kadının eğitim sürecinin ekim ayında başlayacağını belirtti.